În luna anticancer, omorâţi de cancer
De la începutul anului până în prezent, în satul Colibaşi, r. Cahul, au decedat 38 de persoane, o parte dintre ele – din cauza bolilor cardiovasculare şi canceroase, ne spune primarul Ion Dolganiuc. Deşi numărul acestor maladii este în creştere, situaţia din Colibaşi nu e diferită de cea din alte localităţi, susţine medicul satului, Maria Voloceai.
Alte 300 de persoane, adică 5% din locuitorii din Colibaşi, au obţinut, din cauza bolilor, grade de invaliditate. Majoritatea lor au diabet zaharat, cancer şi maladii cardiovasculare. Zinovia Manole, asistent social, spune că mulţi bolnavi nici nu se află la evidenţă, iar alţii mor prea repede, încât nu mai ajung să primească nici pensii de invaliditate. O altă problemă a bolnavilor este izolarea. Mulţi dintre ei se retrag şi nu doresc să fie vizitaţi de nimeni. Unii nu au nicio speranţă şi nu doresc să se trateze, spune doctorul Maria Voloceai.
27 de fântâni pline cu nitraţi
Deocamdată, cauza exactă a îmbolnăvirilor rămâne necunoscută, deşi sunt vehiculate mai multe versiuni.
Primarul Ion Dolganiuc dă vina pe lipsa unui apeduct, care ar asigura o calitate bună a apei potabile. „În sat există şase fântâni arteziene, dar nu există apeduct. Pentru construcţia lui este necesară suma de 16 mil. de lei, bani pe care nu îi avem”, spune primarul. Pe lângă cele şase fântâni arteziene, în sat mai există 27 de fântâni obişnuite. „Apa din fântânile arteziene este bună, însă în nici una dintre fântânile publice apa nu corespunde normelor. Nivelul de nitraţi este mult mai ridicat decât cel permis”, explică edilul satului. „Deşi oamenii au fost atenţionaţi de mai multe ori, ei oricum folosesc această apă, fie pentru creşterea legumelor, fie pentru animale, iar uneori o beau chiar ei”, conchide primarul. „Un studiu cu privire la conexiunea dintre incidenţa de cancer de la noi din sat şi influenţa apei pe care o beau oamenii nu s-a făcut. Consider că un apeduct ar contribui la diminuarea numărului de îmbolnăviri de cancer”, susţine Dolganiuc.
Sătenii cred că bolile sunt o consecinţă a Cernobâlului, dar pot fi cauzate şi de situaţia geografică a satului, care se află în apropierea uzinei cocso-chimice din Galaţi, recent închisă. „Noi ne aflăm lângă Galaţi. Cine ştie ce substanţe sunt în aer şi noi le respirăm”, ne povesteşte Ana Tricolici, o locuitoare a satului.
Calitatea aerului şi a apei determină numărul de îmbolnăviri. „Nitraţii din apă afectează în special sistemul cardiovascular. Prin sânge, nitraţii sunt transportaţi spre organele interne, pe care le intoxifică, iar în ultimă instanţă pot provoca cancer”, e de părere Vladimir Garaba, de la Mişcarea Ecologistă din Moldova. „Totuşi, cauza primară a cancerului rămân a fi pesticidele”, spune Garaba. „Cantităţi mari de pesticide au fost folosite în agricultură cu 30—40 de ani în urmă. Acum sesizăm consecinţele. Pesticidele se acumulează în ţesuturile umane şi se pot transmite de la mamă la copil prin lapte. În Occident, s-au făcut numeroase cercetări pentru a determina legătura dintre pesticide şi laptele mamar, la noi, însă, asemenea studii lipsesc”, declară Garaba.
Campania anticancer
Potrivit Ministerului Sănătăţii, în perioada 8 iunie-2 iulie, în 12 raioane ale republicii, se desfăşoara campania anticancer. În cadrul campaniei, un grup mobil de medici se deplasează prin localităţi pentru a examina şi a informa persoanele despre riscul acestei maladii. În satul Colibaşi, campania anticancer s-a desfăşurat în luna ianuarie, susţine medicul satului, Maria Voloceai. Asemenea campanii sunt utile pentru că lumea este informată, dar, deocamdată, cancerul nu se tratează eficient, crede ecologistul Vladimir Garaba. „Medicina e pregătită insuficient, centrele nu dispun de utilaj modern. Încă nu avem medicamente performante. În alte state, cancerul se tratează, dar la noi se merge direct la operaţie. Reuşita, însă, este nesigură”, conchide Garaba.
Îmbolnăvirea de cancer a cunoscut o creştere constantă în ultimii ani, informează Biroul Naţioanl de Statistică al R.Moldova. Potrivit acestuia, în perioada 2003—2007 incidenţa cancerului a crescut cu 19%.
Daniela GUŢU